Kada čujem da neko kaže Ja ne volim zagonetke, potpuno sam sigurna da misli na onu iz čitanke u kojoj treba da ukapiraš šta je to belo što ispod strehe viri. Ako se i ti naježiš kad čuješ da trči trčuljak, dobro je, jer toga nema u escapeu! Kao što nema ni trigonometrije, organske hemije ni triatlona. Ovde se traže avanturisti i deca u duši. Jedino što treba da znaš vezano za room escape je da treba što pre da probaš! Svako drugo predznanje je bespotrebno! Ipak, ima nekoliko stvari koje bi bilo korisno imati na umu pre nego što se upustiš u misiju bekstva iz sobe:

1. GDE IDEM UOPŠTE?

Ako ti koncept room escapea nije poznat, bilo bi dobro da počneš ovde. Tu bi trebalo da nađeš odgovore na sva pitanja koja imaš i na neka koja se verovatno nisi ni setio da postaviš.

2. JE L TI JE FRKA U MALIM PROSTORIMA?

Ako patiš od klaustrofobije ili nekog drugog problema, možda ova igra nije za tebe. Ukoliko se ipak odlučiš da probaš, obavezno obavesti game mastera o svom stanju, kako bi bio spreman da reaguje ako bude potrebno.

3. UNUTRA NEMA SENDVIČA!

Igra traje najmanje sat vremena, nemoj da ti glad ili žeđ pokvari zabavu. Sve fiziološke potrebe obavi pre igre.

4. KRINOLINU OSTAVI KOD KUĆE!

Odigrali smo veliki broj soba, ali još uvek nismo naišli na neku koja je zahtevala kravatu i balsku haljinu. Puzaćeš, provlačićes se kroz uske prostore, moraćeš da čučneš ili da se popneš na merdevine. Obuci se u skladu sa tim! Nemoj propustiti zabavu zato što si u štiklama :)

5. PIJANI STOP!

Trebaće ti bistra pamet da bi učestvovao i uživao u ovoj igri! Dođi trezan!

6. PRVO PUZIŠ PA ONDA HODAŠ

Obožavam teške sobe, ali nemoj da prva koju igraš bude najteža u gradu. I to iz dva razloga. Kada te prvi put zaključaju u sobu, neće ti biti baš najjasnije šta sve možeš da očekuješ, i vrlo je moguće da prvu sobu nećeš uspeti da rešiš u zadatom vremenu - nemoj težak zadatak učiniti nemogućim. I drugo - teške sobe su uglavnom najbolje, sačuvaj ih za vreme kad ćeš imati
dovoljno iskustva da u njima uživaš do kraja.

7. KAKO SE ZOVEŠ?

Smislite ime svoje ekipe! Kad oborite rekord, moraju znati koje ime da upišu na zid slavnih!

8. A ŠTO MORATE DA SE POZNAJETE?

Dešavalo mi se da su svi iz mog okruženja već odigrali sobu dok sam ja bila odsutna i da nemam sa kim da igram. Ili da neka soba zahteva veći broj ljudi pa da nas nema dovoljno. U svetu je vrlo uobičajeno da ekipe čine ljubitelji escapea koji se ne poznaju, već se pronađu putem interneta i upoznaju na kafi pred igru. Da li biste voleli da organizujemo ovako nešto kod nas? Pišite nam!

9. ĆUTI I SLUŠAJ!

Dobro slušaj šta game master priča pre igre! Nemoj gubiti vreme na penjanje na stolice ili podizanje tepiha ako je na početku rečeno da tu nema ničega.

10. KOLIKO ČULA IMAŠ?

Obrati pažnju baš na sve! Nemoj da se desi da ključ sve vreme držiš u ruci, a da toga nisi svestan, to je baš bezveze način da izgubite. Ono što najčešće možeš da ignorišeš su knjige - naročito ako ih ima mnogo, utičnice, prostor iza velikog nameštaja - tu uglavnom nema ničega, nemoj da gubiš vreme!

11. CAKUM PAKUM

Urednost i organizovanost ti mogu mnogo pomoći da rešiš sobu na vreme. Odvajaj iskorišćene predmete od onih koje još uvek nisi upotrebio.

12. PLEASE DO NOT TOUCH

Pre početka će biti naglašeno koji predmeti u sobi nisu deo igre i njih ne treba da diraš. Ali ne diraj ne znači ne gledaj, imaj to na umu! ;)

13. TAJNE NISU ZABAVNE!

Nemoj da kriješ stvari od saigrača, u istom ste timu!

14. NIT SI SAM NIT SVE NAJBOLJE ZNAŠ

Ako budeš najglasniji, ako se budeš jedini čuo i otimao saigračima stvari iz ruku, vrlo je verovatno da sledeću sobu nećeš imati sa kim da obiđeš! Budi deo tima!

15. ZABORAVI NA DŽEPOVE!

Ako u džep gurneš nešto što je važno za rešavanje zagonetke, tvoj tim nikad neće rešiti sobu, a to je baš baš bezveze način da se izgubi!

16. NEMOJ DA SE STIDIŠ!

Ne postoji glupo rešenje! Sve što ti padne na pamet izgovori i probaj! Ako je glupo, smejaćete se, ako je pametno rešićete zagonetku! Win-win situacija :)

17. TRIPUT SEČEM I OPET KRATKO!

Ukoliko već neko vreme zuriš u neki predmet bez ideje kako da ga upotrebiš, traži pomoć! Najgore smo se proveli u sobama u kojiima smo se vrteli oko nekog problema pola sata! Cilj igre je isključivo zabava, a hint je deo cele priče.

18. NE IGRAŠ LOTO

Nemoj da pokušavaš da pogodiš rešenje ili kombinaciju na katancu. S jedne strane, možeš sebi pokvariti igru jer možda ta zagonetka uopšte i nije na redu, a sa druge strane izgubićeš vreme bespotrebno, jer mala je šansa da ćeš nasumično ubosti rešenje. Ono što možeš da uradiš je da, ukoliko ste pronašli prva tri broja na katancu, poslednji pogodiš, naročito ako je vreme pri kraju.

19. LESS IS MORE - ČESTO!

Ako uđeš u overthink mode, nema tu sreće! Veruj mi, dešavalo mi se :) Probaj prvo jednostavna rešenja pre nego što kreneš sa ludorijama.

20. PRVO RECI HOP PA ONDA SKOČI (KROZ PROZOR)

Ako planiraš da uradiš nešto što ti se čini ludim, najavi game masteru i daj mu par sekundi šanse da te u tome spreči ako je potrebno.

21. NIJE TEŠKO BITI FIN!

Imaj na umu da je neko uložio vreme, ljubav i novac da kreira sobu koju igraš. Ne bi bilo lepo da posle tebe mora da je renovira. Nemoj da lomiš i ne upotrebljavaj silu!

22. STRIKE A POSE!

Slikajte se na kraju igre! Dobićete rekvizite koji su u skladu sa temom, zauzmite neku zabavnu pozu i imaćete uspomenu na divno provedeno vreme!

23. BRAVO! POBEGLI STE!

Kada završite igru, popijte negde kafu, prodiskutujte i proslavite uspeh! Neke sobe počinjete razdvojeni - prepričajte jedni drugima delove koje ste propustili kako biste stekli kompletan utisak.

24. UTISAKA PUNA GLAVA...

I na kraju, kad se slegnu utisci, obavezno dođi na sajt topescape da oceniš sobu koju si igrao i odabereš svoju sledeću avanturu!

Author: topescape
Published: May 11, 2019
Category: Article
Views: 2546