Prvo ti je sinula ideja za tematiku do sad neviđenu na ovim prostorima! Mesecima si je razrađivao, poboljšavao, uklanjao viškove, nadoknađivao manjkove, glancao i usavršavao. Onda si smislio fantastične zagonetke koje će zadovoljiti i one najiskusnije escapere. Napravio si autentične rekvizite, pronašao fenomenalnu muziku i ugradio osvetljenje, i sada je sve spremno da igrača preseli u srednji vek, vasionski brod ili zatvorsku ćeliju. Tvoja soba biće najbolja u gradu!

E pa... ne mora da znači!

Postoji jedan faktor koji je može staviiti na pobedničko postolje ili je survati na začelje liste soba koje se nude u tvom gradu.

Game master.

Yoda na avanturističkom putu ekipe koja je igra, ukoliko je dobar, može držati ključ besmrtnosti reputacije tvoje sobe.

To je posao koji ne liči ni na jedan drugi. Game master je zadužen da osigura nezaboravnu zabavu i uzbudljivo iskustvo ljubiteljima escapea. Ponekad u sobi, ponekad van nje, ponekad u ulozi ubice ili kapetana broda, ali uvek važan deo slagalice bez kog slika nije kompletna.

Svaka ekipa koja dođe da igra sobu je drugačija. Svaka je na različitom nivou poznavanja escapea, vlada različitim veštinama i ima specifičnu grupnu dinamiku. Game master je dužan da vođenje igre prilagodi tim nijansama i osigura da svako izvuče maksimum iz iskustva.

Ali krenimo redom. Koji su konkretni zadaci game mastera?

Pre početka igre, game master treba da pripremi ekipu tako da igrači mogu od prvog trenutka da dobiju 100% zabave i uspeha. Prvo treba da ustanovi da li je ekipa ikada pre igrala escape room ili su prvi put došli da se oprobaju u ovoj igri. Ukoliko je ekipa iskusna, opšta pravila će joj biti poznata tako da se game master može skoncentrisati na objašnjavanje specifičnosti koje važe u konkretnoj sobi. Neiskusnim ekipama će morati da objasni u šta se uopšte upuštaju. Kada bude jasno na koji će način komunicirati i kako će ekipa dobijati hintove, ostaje jos samo da ispriča priču koja će igrače preseliti u atmosferu koja vlada u sobi i avantura može da počne.

Kada ekipa uđe u sobu, počinje najvažniji zadatak game mastera - vođenje igre.

Game master mora dobro da poznaje igru koju vodi. Jako je važno da prati ekipu sve vreme i da u svakom trenutku zna do kog momenta je igra stigla. Nema ništa gore nego kad vam game master objašnjava kako da rešite zagonetku koju ste završili pre 10 minuta.

Game master mora brzo da razmišlja i da uvek bude u pripravnosti. Kako igra odmiče, adrenalin raste, igrači žure da što pre reše zadatke kako bi pobedili sobu, i u toj opštoj panici SVAŠTA ljudima može da padne na pamet. Jedan game master nam je ispričao da je jednom vodio ekipu kojoj je u nedostatku boljih ideja palo na pamet da zapale zavesu jer će se tad upaliti prskalice za gašenje požara i voda će ispisati neki broj na podu! Takve lude ideje game master može da spreči samo ako budno prati igru.

Ono sto je najvažniji zadatak game mastera je davanje hintova. Dobar game master mora da zna tačno koji hint da da ekipi i u kom momentu da ga da. Hint mora da bude doziran na pravi način. Dobar hint će sadržati tačno onoliko informacija koliko će biti dovoljno da ekipu usmeri na pravu stranu, ali da im ne oduzme osećaj satisfakcije kad na kraju reše zagonetku. Ako hintove daje prečesto, oduzima ekipi mogućnost da tokom igre dožive onaj eureka momenat. Ako ih ne daje dovoljno često, igrači će se dugo vrteti oko jednog problema, entuzijazam će da pada i frustracija će biti jedini utisak sa kojim će izaći iz sobe. Mera je začin koji se ovde traži!

Nešto što nam je par puta pokvarilo utisak o sobi je ljut i nervozan ton game mastera preko razglasa. Strpljenje je jedna od najvažnijih osobina koja se mora imati da bi se ovaj posao obavljao valjano. Vesele, ljubazne, nasmejane i komunikativne osobe će se u ovoj ulozi najbolje snaći.

Na kraju igre, game master sabira utiske sa igračima. Iako je sobu vodio već sto puta, mora imati na umu da je ekipa koja ju je upravo odigrala vidi prvi put. Njegova obaveza je da podeli entuzijazam sa njima i bude uzbuđen zbog njihovog uspeha.

Važno je da game master zna kako da reaguje ako igrači izgube. Čak i ako ne uspe da izađe iz sobe na vreme, ekipa svejedno mora da se oseća zadovoljno i na game masteru je da pronađe najbolju strategiju kako da ih oraspoloži.

On mora od početka do kraja da bude deo ekipe i na strani igrača. Ukoliko se ekipi nije dopala soba koju su igrali, bilo bi lepo da ih sasluša i sazna šta je igračima pokvarilo utisak, te uvaži njihove komentare, čak i ako se sa njima ne slaže.

Znaj da je potraga za dobrim game masterima uvek u toku!

Da li si se prepoznao u tekstu koji si pročitao? Ako jesi i ako si

- harizmatična, prijatna i odgovorna osoba
- ako želiš da stekneš veliko iskustvo u radu sa ljudima, koje će ti u budućnosti koristiti čime god se budeš bavio
- ako ti odgovora da radiš u popodnevnim časovima i vikendom
- ako poseduješ znanje engleskog jezika
- ako si vesela osoba koja brzo razmišlja
- ako voliš da se igraš i ako si dete u duši

Javi nam se, a mi ćemo te spojiti sa firmama u kojima je to mesto trenutno upražnjeno!

I ne zaboravi!

"Always two there are, no more, no less. A master and an apprentice!"

Autor: topescape
Objavljeno: May 16, 2019
Kategorija: Članak
Pregleda: 3245